Emekli İkramiyesi Ödemelerinde Farklı Durumlar İçin Farklı Hesaplama Esasları Uygulanıyor
Emekli ikramiyesi ödemelerinde genel kural, emekli aylığının bağlandığı tarihteki memur maaş katsayısına göre hesaplama yapmaktır. Ancak, bazı durumlarda farklı usul ve esaslara göre emeklilik ikramiyesi farkı ödenebilmektedir. Örneğin, memurların kadrosuzluk veya yaş haddi sebebiyle emekliye sevk edilmeleri veya vazife malullüğü hükümlerine göre vazife malullüğü aylığı bağlanması durumunda, ya da ölüm sebebiyle haklarında emeklilik işlemi uygulananların dul ve yetimlerine farklı hesaplama yöntemleri uygulanabilmektedir. Bu durumlar özel usul ve esasları gerektirir ve ilgili kanunlar çerçevesinde ödeme yapılır.
Memurların emeklilik ikramiyesi ödeme usul ve esasları, Emekli Sandığı iştirakçisi olanlar için 5434 sayılı Kanunun 89. maddesinde, 4/c sigortalısı olan ve 5510 sonrası memur olanlar için ise 5434 sayılı Kanunun Ek 82. maddesinde belirtilmiştir.
Her iki statüdeki memurların emeklilik ikramiyesi ödemesine ilişkin usul ve esaslar, ayrı maddelerde yer alsa da ikramiye hesabı için kullanılan yöntemler 5434 sayılı Kanun’un 89. maddesinde ortak olarak belirlenmiştir.
Yaş Haddi Nedeniyle Re’sen Emekliye Sevk Edilen Memurlara Yapılan Düzenleme
5434 sayılı Kanun’un 89’uncu maddesi, yaş haddi nedeniyle re’sen emekliye sevk edilen memurlara emeklilik ikramiyesi farkı ödenmesine ilişkin düzenlemeler içermektedir. Söz konusu maddeye göre, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanan, toptan ödeme yapılan veya vazife malullüğü hükümlerine göre aylık alan memurlara, her tam fiili hizmet yılı için emekli ikramiyesi ödenmektedir.
Kanunda belirtilen hükme göre, kadrosuzluk veya yaş haddi sebebiyle emekliye sevk edilenler, vazife malullüğü aylığı bağlananlar, ölüm sebebiyle emeklilik işlemi uygulananlar ve bu kapsama giren diğer memurlar, emekli ikramiyesi hesaplanırken kullanılan katsayılarda meydana gelecek artışlar nedeniyle oluşacak ikramiye farklarını almaya hak kazanmaktadır.
Örneğin, emeklilik işlemlerinin yapıldığı tarihi takip eden 3 ay içinde katsayılarda artış olmazsa, sonraki 6 ay içinde gerçekleşecek artışlardan doğan ikramiye farkları ödenmektedir. Bu süreç toplamda 9 aya kadar uzayabilmektedir. Ancak, katsayılarda herhangi bir artış yapılmazsa, takip eden ilk artıştan doğan ikramiye farkları da ödenmektedir.
Önemli bir nokta ise, yaş haddinden emeklilik için müracaat etmeyen memurların re’sen emekliye sevk edilmeleri durumunda emekli ikramiyesi farkı talep edememeleridir. Bu ödeme, memurun son çalıştığı kamu kurumu tarafından re’sen emeklilik işlemlerinin gerçekleştirilmesi halinde geçerlidir.
İlgili Haberler
Marco Asensio Fenerbahçe haberlerine cevap verdi! Benim neden haberim yok
Ülkelerdeki ve Eyaletlerdeki Garip Yasalar
Bolu Tüneli açık mı? Bolu Tüneli ne zaman açılacak?
Şimdide İstanbul! İstanbul sahilinde iki kişi ilişkiye girdi! Sansürsüz hali tepki çekti
Cihat Tamer’in oğlu Atilla Tamer vefat etti!
Yusuf Tekin açıkladı! Okullar ertelenecek mi, Ara tatil kaldırılacak mı?