Milli Eğitim Bakanlığı, ustalık telafi programına kayıt olan ve eğitimlerini tamamlayan öğrencilerin beceri sınavlarına katılacak sayısının fazla olması ve aynı dönemde diğer başvuruların da beceri sınavlarının yapılmasını gerektirmesi nedeniyle yoğunluk yaşanabileceğini belirtti.
MEB Yönergesine Göre Beceri Sınavları ve Komisyon Oluşumu Hakkında Düzenlemeler Yapıldı
Milli Eğitim Bakanlığı Önceki Öğrenmelerin Tanınması, Denklik ve Ölçme Değerlendirme İşlemleri ile İlgili Usul ve Esaslara İlişkin Yönergeye göre, kalfalık ve ustalık sınavları her yıl belirli aylarda yapılmaktadır. İhtiyaç durumunda, Bakanlık tarafından belirli alanlarda ve illerde aylık olarak sınavlar düzenlenebilmektedir. Beceri sınavı komisyonu ise sınavın uygulanışıyla ilgili esas ve usulleri belirlemektedir. Sınavların alanın özelliği ve sınav ortamının kapasitesine göre planlanması, fazla adayın olduğu durumlarda birden fazla komisyonun oluşturulması da mümkündür.
Milli Eğitim Bakanlığı, Beceri Sınavlarının Uygulanmasında Esneklik Sağlıyor
Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, MEB Önceki Öğrenmelerin Tanınması, Denklik ve Ölçme Değerlendirme İşlemleri ile İlgili Usul ve Esaslara İlişkin Yönerge kapsamında beceri sınavlarının uygulanması konusunda bir görüş yazısı yayımlamıştır. Görüş yazısında belirtilen bilgilere göre, beceri sınavlarının, sınava girecek öğrenci ve aday sayısının fazla olması nedeniyle Yönergenin belirlediği sınav dönemlerinde tamamlanamaması durumunda, ustalık telafi programına kayıtlı öğrencilerle sınırlı olmak kaydıyla ve en az 10 öğrencinin sınava girecek olması şartıyla, ilgili il sınav komisyonu kararı ve il milli eğitim müdürlüğünün onayı ile diğer aylarda da beceri sınavlarının yapılabileceği ifade edilmektedir.
Bu düzenleme, beceri sınavlarının yoğunluğunun önüne geçmek ve öğrencilerin eğitim sürecini aksamadan tamamlayabilmelerini sağlamak amacıyla yapılmıştır. Böylece, sınav dönemlerindeki yoğunluğun neden olduğu aksaklıklar minimize edilerek öğrencilerin beceri sınavlarına daha etkin bir şekilde katılmaları hedeflenmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı, bu düzenlemeyle birlikte öğrencilerin eğitimlerine kesintisiz devam edebilmeleri ve istedikleri meslek dallarında ustalık seviyelerini sınavlara girebilmelerini sağlamaktadır. Bu sayede, mesleki becerilerini geliştiren ve nitelikli iş gücüne katkı sağlayacak bireylerin yetişmesine destek olunmaktadır.
İlgili Haberler
KPSS Lisans sınavı sonuçları ne zaman açıklanacak?
Okullarda deneme sınavı yasaklandı mı?
KPSS Önlisans yerleri açıklandı mı? ÖSYM 2024 sınav takvimi
Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı İş Müfettişi Yardımcılığı Giriş Sınavı Tarihi Belirlendi
ÖSYM Tarafından Açıklanan 2023 TUS Yerleştirme Sonuçları Kamuoyunda Heyecan Yarattı
Milli Eğitim Bakanlığı, Görevde Yükselme Sınavında Sınav Ücretlerini Kaldırma Kararı Aldı