Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tarımda 9 kanun ve 40 maddelik mevzuat değişikliğine gidildiğini açıkladı. Bu değişikliklerle birlikte tarım sektöründe yepyeni bir dönemin başlangıcının yapıldığını ifade eden Kirişci, 2023 yılında planlı ve sözleşmeli üretimlerin artırılması gerektiğini vurguladı. Ekilmeyen alanların boş kalmaması için bu üretimin gerçekleştirilmesinin önemine değinen Kirişci, bu davranışın yeni yüzyıla yakışacağını belirtti. Bakan Kirişci’nin bu açıklamaları, tarım sektöründe önemli bir dönüşümün gerçekleşeceğine işaret ediyor.
Bakan Vahit Kirişci, tarım sektörü temsilcileriyle bir araya gelmek üzere Kırklareli’ne gitti. Kirişci, Kırklareli Valisi Birol Ekici tarafından karşılandı ve Valilik ziyaretinin ardından Kırklareli Üniversitesi konferans salonunda toplantıya katıldı. Toplantıya, Vali Ekici, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, bakanlık temsilcileri ve birçok üretici de katıldı. Kirişci, toplantıda yaptığı konuşmada, AK Parti hükümetinin göreve geldiğinde ülkedeki tarım ve gıda ürünleri ihracatının 2,8 milyar dolar olduğunu belirtti ve şöyle devam etti: “Bugün itibariyle, yani 2023 başında, tek başına tarım ve gıda ürünleri ihracatı 30 milyar doları aşmış durumda. Amacımız, yıl sonunda bu rakamı 36 milyar dolara çıkarmak ve bu başarıyı sadece tarım sektöründe elde etmek.” Toplantıda, tarım sektöründe yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri de ele alındı.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, yeni mevzuat değişiklikleriyle birlikte planlı tarım ve sözleşmeli üretim modellerinin uygulanacağını duyurdu. Kirişci, bu değişikliğin 9 kanun ve 40 maddeden oluştuğunu ve Meclis’ten geçmesinin kolay olmadığını belirtti. Ancak, planlı tarımı mümkün kılan, sözleşmeli üretimi teşvik eden ve çiftçilerin tamamını kayıt altına alarak desteklemeye yönelik bu mevzuatın kazanıldığını söyledi. İnşallah en kısa zamanda Cumhurbaşkanı onaylayacak ve Resmi Gazete’de yayınlanacak. Kirişci, çalışmaların hızla devam ettiğini ve alt mevzuatların zamanında hazırlanması için talimat verdiğini de ekledi.
Kirişçi yapılan mevzuat ile üretmeyen çiftçilerin tarlalarının kiralanmasını sağlayacakları bir işleyiş geliştirdiklerini duyurdu. Bakan Kirişçi, yapılan tespitler sonucunda 2 yıl boyunca üretim yapmayan çiftçilere artık “Burayı kullanmıyorsunuz, rayiç kira bedeli belirledik. Bu bedeli ödeyerek tarlanızın kiralanmasına izin verebilirsiniz” denileceğini açıkladı.
Bu uygulama sayesinde, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olmayan hiçbir üreticinin kalmayacağına da değinen Bakan Kirişçi, il ve ilçe müdürlüklerine “Lütfen hayvanlarınızı ve üretim faaliyetlerinizi kaydedin” diye çağrı yaptı. Bu adımların, tarım sektöründeki kanayan yaraları ortadan kaldıracağına inandığını ifade eden Kirişçi, çiftçilerin üretim yaparak ülke ekonomisine katkı sağlamalarını beklediklerini söyledi.
İlgili Haberler
Marco Asensio Fenerbahçe haberlerine cevap verdi! Benim neden haberim yok
Ülkelerdeki ve Eyaletlerdeki Garip Yasalar
Bolu Tüneli açık mı? Bolu Tüneli ne zaman açılacak?
Şimdide İstanbul! İstanbul sahilinde iki kişi ilişkiye girdi! Sansürsüz hali tepki çekti
Cihat Tamer’in oğlu Atilla Tamer vefat etti!
Yusuf Tekin açıkladı! Okullar ertelenecek mi, Ara tatil kaldırılacak mı?