5510 Sayılı Kanun’a Göre Memurların Sigortalılık Durumu ve Kısa Vadeli Sigorta Kolları
5510 sayılı Kanunun kabulünden önce ve sonra memurların sigortalılık durumu farklılık göstermektedir. 5510 sayılı Kanun öncesi memurlar, Emekli Sandığı kapsamında sigortalı iken, kanunun kabulünden sonra 4c sigortalısı kabul edilmişlerdir. 4c sigortalıları için iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortası hükümleri uygulanmamaktadır. Bu nedenle kısa vadeli sigorta kolları primi de kesilmemektedir.
Memurların iş yerlerinde meydana gelen kazaların değerlendirilmesi, 5510 sayılı Kanunun ilgili maddelerine göre yapılmaktadır. Bu kapsamda, memurların iş yerlerinde geçirdikleri kazalar “iş kazası” olarak değil, “vazife malullüğü” olarak kabul edilmektedir. Yani, memurların iş kazaları yerine vazife malullüğü kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir.
Bu durumun sebebi, memurların sigortalılık hali olarak 4c kapsamında değerlendirilmesidir ve iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortası hükümleri bu kapsamda uygulanmadığından, memurların vazife malullüğü kapsamında işlem tesis edilir.
İşyerlerindeki kaza olayları “vazife malullüğü” mü, “iş kazası” mıdır? İşte detaylar
Memurların işyerlerinde geçirdikleri kazaların “vazife malullüğü” mü, yoksa “iş kazası” mı sayılacağı konusu uzun zamandır tartışılan bir konu. 5510 sayılı Kanun’a göre memurların işyerlerindeki kazalar “vazife malullüğü” olarak kabul edilirken, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda ise “çalışan” kavramı öne çıkarılarak memurlar da “iş kazası” kapsamında değerlendirilmektedir.
Ancak, idarelerin 6331 sayılı Kanunun 14’üncü maddesi gereği, memurların işyerlerinde geçirdikleri kazaları “iş kazası” olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmesi gerekmektedir. Bu durumda, memurların hem “vazife malullüğü” hem de “iş kazası” kapsamında haklarının korunması mümkün olmaktadır.
Bununla birlikte, 5510 sayılı Kanun öncesinde ve sonrasında memurların 4c sigortalısı olarak kabul edilmesi nedeniyle, kısa vadeli sigorta kolları primleri kesilmemektedir. Ancak, 6331 sayılı Kanunun getirdiği iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortası hükümleri de memurların da haklarını koruma altına almaktadır.
İlgili Haberler
Marco Asensio Fenerbahçe haberlerine cevap verdi! Benim neden haberim yok
Ülkelerdeki ve Eyaletlerdeki Garip Yasalar
Bolu Tüneli açık mı? Bolu Tüneli ne zaman açılacak?
Şimdide İstanbul! İstanbul sahilinde iki kişi ilişkiye girdi! Sansürsüz hali tepki çekti
Cihat Tamer’in oğlu Atilla Tamer vefat etti!
Yusuf Tekin açıkladı! Okullar ertelenecek mi, Ara tatil kaldırılacak mı?