SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kamu Alımı

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa » Gündem » Komisyon sağlık alanındaki yenilikleri içeren teklifi onayladı

Komisyon sağlık alanındaki yenilikleri içeren teklifi onayladı

Komisyon sağlık alanındaki yenilikleri içeren teklifi onayladı. Çeşitli maddelerin yer aldığı teklifin detayları haberimizde yer alıyor.

Yayınlanma:
ABONE OL
Komisyon sağlık alanındaki yenilikleri içeren teklifi onayladı

TBMM; Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, sağlık alanında düzenlemeler içeren İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini kabul etti.

Kanun teklifiyle, beşerî tıbbi ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından izlenebilirliği sağlanacak. Bu amaçla, ilgili ürünlerin İlaç Takip Sistemi’ne bildirilmesi zorunlu hale getirilecek. Bu bildirimi yapmayan ruhsat veya izin sahipleri ile ecza ticarethaneleri idari yaptırımlarla karşı karşıya kalacak.

Ayrıca, Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun’da değişiklik yapılacak. Mesleklerini ruhsal veya bedensel engellilik nedeniyle icra edemeyen sağlık meslek mensupları, diş hekimleri ve ebeler artık meslekten menedilmeyecek. Bu karar, Sağlık Meslekleri Kurulu tarafından 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de belirlenen usul ve esaslara uygun şekilde verilecek.

İLGİLİ HABER Marco Asensio Fenerbahçe haberlerine cevap verdi! Benim neden haberim yok
Komisyon sağlık alanındaki yenilikleri içeren teklifi onayladı. Çeşitli maddelerin yer aldığı teklifin detayları haberimizde yer alıyor.

Ebelik görev tanımlarında düzenlemeler

Ebelerin görev tanımları, aldıkları eğitim düzeyi ve çağın gerekleri göz önünde bulundurularak yeniden düzenlenecek. Ebeler, gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemde ihtiyaç duyulan desteği sağlayacak, yenidoğan ve bebeğe bakım hizmeti sunacak. Ayrıca normal doğum ve riskli durumlarda tıbbi destek sağlayacak, kadın sağlığını koruma, üreme sağlığı ve çocuk bakımı konularında aile ve topluma danışmanlık ve eğitim hizmeti sunacak.

Ebe tarafından gebeliğin tespiti, takibi ve gerekli muayene ve değerlendirmeler yapılacak. Normal doğum işlemini gerçekleştirme konusunda da ebe görev alacak, gerekli durumlarda hekim çağıracak. Ebeler, normal doğum sırasında küçük tıbbi müdahaleler de yapabilecek. Küçük tıbbi müdahalelerin niteliği ve kapsamı, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenecek.

Sertifikalı eğitim programları iyileştirilecek

Sağlık alanındaki belirli konularda sertifikalı eğitim verilmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş standartlar bulunmaktadır. Ancak, bazı alanlar bu standartlar dahilinde değildir ve bu durum, uygun olmayan sertifikalı eğitimlerin verilmesine yol açmaktadır.

Yeni kabul edilen kanun teklifi ile, Sağlık Bakanlığı ülkenin ihtiyaçlarına uygun olarak nitelikli insan gücünü yetiştirmek amacıyla sertifikalı eğitim alanları ve programlarının standartlarını belirleyecektir. Bu kapsamda, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmeyen veya uygun olmayan standartlarda yapılan sertifikalı eğitimlerin sonucunda verilen sertifikalar geçerli sayılmayacaktır.

Ayrıca, belirli bir alanda sertifikalı eğitim vermek için yetki belgesi almadan eğitim verenler için de müeyyide uygulanacaktır. Bu sayede, sağlık alanında kaliteli ve standartlara uygun sertifikalı eğitimlerin verilmesi sağlanacaktır.

Formüle uymayan ilaçları satanlara 3 milyon liraya kadar para cezası uygulanacak

Tahlil sonuçlarına göre ilaçlarda bulunan maddelerin saf olmadığı, ilaçların ruhsat almaya hak kazanmak için belirlenen formüle uymadığı veya tedavi özelliklerinin azaltıldığı veya tamamen kaybedildiği tespit edilirse, fiil suç teşkil etmediği takdirde, ilaç ruhsat sahibi ve bilerek böyle ilaçları satan, satışa sunan veya satın alan kişilere, 70 bin liradan 3 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

Kanuna aykırı şekilde ilaçların tanıtımını ve satışını yapanlar, onaylı endikasyonlarının dışında pazarlama yapanlar ve bu şekilde reçete yazımını teşvik edenler, ilgili ürünün son 1 yıllık satış tutarının 5 katına kadar idari para cezasıyla cezalandırılacak. Ancak bu ceza asgari olarak 700 bin liradan düşük olamayacak.

İzin almadan veya verilen izne aykırı olarak sağlık beyanıyla ürün tanıtımı ve satışı yapanlar, 150 bin liradan 2 milyon liraya kadar idari para cezası alacaklar.

Mevzuatta belirtilen tedarik zinciri dışında beşerî tıbbi ilaçların satış, dağıtım ve pazarlamasını yapanlara ya da bu duruma aracılık edenlere, 100 bin liradan 500 bin liraya kadar idari para cezası kesilecektir.

İlgili Haberler