Bir iş yerinde belirli bir süre çalışan bir kişinin işine son verilmesi veya işçinin emeklilik nedeniyle işi bırakması durumunda, işveren tarafından çalışılan süreye göre ödenen toplu paraya kıdem tazminatı denir.
Kıdem tazminatı, İş Kanunu’na tabi olan işyerlerinde çalışan işçiler için hem işçileri hem de işverenleri yakından ilgilendiren bir konudur. Kıdem tazminatı hesaplama işlemi, çalışılan yıl kadar 30 günlük brüt maaş ücretinin ödenmesini içerir. Bu nedenle, işverenler ve işçiler için kıdem tazminatı hesaplaması son derece önemlidir.
İşçi ve işverenler açısından son derece önemli olan kıdem tazminatı alımı için belirli şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar, Türkiye’deki İş Kanunu’nda belirtilmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu’na göre, bir işverenin işyerinde çalışan kişiye işçi denilir ve bu tanım, yazılı veya sözlü bir iş sözleşmesiyle gerçekleşir. Ancak, İş Kanunu’nun 14. maddesi uyarınca, aşağıda sıralanan iş meslek grupları içerisinde yer alan kişilerin yaptığı çalışma işçilik olarak kabul edilmez ve dolayısıyla bu kişiler işçi olarak kabul edilmezler. Bu nedenle, kendilerine ödeme yapılmaz.
Deniz ve hava taşıma sektöründe çalışanlar ile tarım ve orman işleri yapan işyerlerinde 50’den az işçi çalıştıranlar, tarımla ilgili yapıların aile ekonomisi sınırları dahilinde kalan her türlü işi yapanlar, evlerde ve el sanatlarının yapıldığı işlerde sadece aile üyeleri ve 3. dereceye kadar hısımlar arasında çalışanlar, ev hizmetlerinde çalışanlar, çıraklar, sporcular, rehabilite edilenler ve Esnaf ve Sanatkârlar Kanunu’nun 2. maddesine göre tarife uygun olarak çalışanlar.
Kıdem tazminatı hakkı kazanabilmek için en az 1 yıl sürekli olarak aynı işverenin işyerinde ya da diğer işyerlerinde çalışmalıdır.
İşçi ve işveren arasında belirsiz süreli iş sözleşmesi bulunması halinde, işveren tarafından sözleşmenin haksız şekilde feshedilmesi ya da işçi tarafından haklı sebeplerle feshedilmesi durumunda, işçiye kıdem tazminatı ödenmesi gerekir.
Vergi iadesi, ödenen verginin devlet tarafından kesinti yapılarak ödeyen tarafa geri iade edilmesi işlemidir. Kıdem tazminatı vergi iadesi alabilmek için vergi dairesine başvuru yapmak gerekmektedir. Bu başvuru, Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi veya İnteraktif Vergi Dairesi aracılığıyla kolayca yapılabilir.
İnteraktif Vergi Dairesi’ne giriş yaptıktan sonra “İşlemlerim” bölümünden “İkale Sözleşmesi veya Karşılıklı Sonlandırma Sözleşmesi Kapsamında Gelir Vergisi İade Talebi” seçeneğini seçerek gelir vergisi iade başvurusu yapılabiliyor.
İlgili Haberler
Ülkelerdeki ve Eyaletlerdeki Garip Yasalar
Bolu Tüneli açık mı? Bolu Tüneli ne zaman açılacak?
Şimdide İstanbul! İstanbul sahilinde iki kişi ilişkiye girdi! Sansürsüz hali tepki çekti
Cihat Tamer’in oğlu Atilla Tamer vefat etti!
Yusuf Tekin açıkladı! Okullar ertelenecek mi, Ara tatil kaldırılacak mı?
Tehlikeli Kanser Türleri