KGK tarafından bağımsız denetçi adayı yetkilendirme işlemleri için sınav ilanı yayınladı. Bu ilana başvurmak isteyenler belirli şartları taşımak zorundadır. Bağımsız denetçi sınavı ile ilgili merak edilen detaylar ise şöyle.
Bağımsız Denetim Yönetmeliği’nin 14. maddesi gereğince bağımsız denetçi olarak yetkilendirilme talebinde bulunmak isteyenler, denetçilik sınavında başarılı olmak zorundadır. Bu şart, 26 Aralık 2012 tarihli ve 28509 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan yönetmelikle belirlenmiştir. Denetimle ilgili alanlardaki teorik ve uygulamaya ilişkin bilgileri ölçmek amacıyla yapılacak sınav, 8 Temmuz 2023 tarihinde Ankara, İstanbul ve İzmir’de gerçekleştirilecektir. Sınavı başarıyla tamamlayanlar, diğer mevzuat şartlarını da yerine getirdikleri takdirde bağımsız denetçi olarak yetkilendirilme talebinde bulunabileceklerdir.
Bağımsız denetçi sınavına başvurular, 10 Nisan 2023 tarihinde başlayacak ve 25 Nisan 2023 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir. Başvurular, “http://www.kgk.gov.tr” adresindeki başvuru formunun elektronik olarak doldurulmasıyla yapılacaktır. Posta yolu ile yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.
Sınav başvuruları, Kurum tarafından incelendikten sonra sınava katılmaya hak kazananlar ve sınav yerleri, sınavdan en az on beş gün önce Kurum internet sitesinde duyurulacaktır. Başvurusu reddedilenler, durumun Kurum internet sitesinde ilan edildiği tarihten itibaren yedi gün içinde itirazda bulunabilirler. İtirazlar, Kurum tarafından üç gün içinde incelenerek karara bağlanacak ve sonuç ilgililere bildirilecektir.
Bağımsız denetçi sınavına, hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler alanlarında lisans düzeyinde mezun olanlar veya bu alanlardan lisansüstü derece sahibi olanlar başvurabilirler.
Başvuru yapmak isteyenlerin mezun oldukları eğitim kurumunun lisans düzeyi Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış yabancı bir yükseköğretim kurumu olması da mümkündür. Diğer öğretim dallarından lisans derecesi almış olanlar, ancak yukarıda belirtilen bilim dallarından lisansüstü dereceye sahip oldukları takdirde sınava başvurabilirler.
Sınav yazılı test olarak yapılacaktır ve sınav konuları şu şekildedir;
a) Muhasebe Standartları (Türkiye Muhasebe Standartları, yıllık ve konsolide finansal tabloların hazırlanmasına ilişkin mevzuatta yer alan düzenlemeler ve standartlar),
b) Denetim (Türkiye Denetim Standartları, mesleki etik kuralları, bağımsızlık, risk yönetimi, iç kontrol ve denetimle ilgili diğer mevzuat),
c) Kurumsal Yönetim İlkeleri ve Finansal Yönetim, ç) Sermaye Piyasası Mevzuatı,
d) Bankacılık Mevzuatı,
e) Bankacılık Mevzuatı.
Başarılı olunan sınav konularına göre, “temel alan” ve “sermaye piyasası”, “bankacılık”, “sigortacılık ve özel emeklilik” alanlarından yetkilendirme yapılır. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler, yetkilendirilmek için (a), (b) ve (c) maddelerindeki konulara hâkim olmalıdır. Yeminli Mali Müşavirler ise (a) ve (b) maddelerindeki konulara hâkim olmalıdır. “Sermaye piyasası”, “bankacılık”, “sigortacılık ve özel emeklilik” alanlarında yetkilendirilmek isteyenler ayrıca (c), (d) ve (e) maddelerinde belirtilen konulara da hâkim olmalıdır.
Sınava başvurmak isteyen adaylar, her bir sınav konusu için 150 TL sınav ücretini başvuru sırasında kredi kartıyla online olarak ödemelidirler. Sınava başvuran ancak katılmayan veya sınava girmekten vazgeçen adayların ödedikleri ücret iade edilmeyecektir. Ayrıca, sınav başvurusu yapıldıktan sonra sınav konusu değişiklik talepleri kabul edilmeyecektir.
Ancak Bağımsız Denetçi Belgesi almak için sadece sınavı geçmek yeterli değildir. Adayların ayrıca Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin 14. maddesinde yer alan diğer şartları da yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu nedenle, gerekli şartları sağlamış veya sınavı geçtikten sonra sağlayabileceğini düşünen adayların sınava başvurmaları önerilir.
İlgili Haberler