Anayasa Mahkemesi’nin bu kararları, bireysel başvuru hakkının korunması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Anadolu Ajansı Personelinin Özel Hayatı Korundu: AYM Kararları Yayımlandı
Resmî Gazete’de 20 Nisan 2023 tarihinde yayımlanan AYM kararları arasında, Bank Asya’ya para yatırdığı gerekçesiyle iş sözleşmesi fesih edilen Anadolu Ajansı personelinin davası da yer almaktadır. Anayasa Mahkemesi, Bank Asya’ya yapılan para yatırmanın rutin hesap hareketleri kapsamında olduğuna hükmetmiş ve özel hayata saygı hakkının ihlal edildiği sonucuna varmıştır. Bu karar ile birlikte, bireysel başvuru kapsamında sonuçlandırılan ve kamuoyunu yakından ilgilendiren 4 önemli karar daha Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.
Bir jandarma personeline yapılan haksız muameleler, Anayasa Mahkemesi’nin gündemine taşınmıştı. Mevzuata veya teamüllere aykırı bir hitap nedeniyle kınama cezası alan jandarma personeli, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini belirtmişti.
Ancak Anayasa Mahkemesi, yaptığı incelemeler sonucunda başvuruyu reddetme kararı almıştır. Kararın gerekçesi ise henüz kamuoyuna açıklanmamıştır. Her ne kadar bireysel başvuru hakkı önemli olsa da bu kez Anayasa Mahkemesi farklı bir değerlendirme yapmıştır. Jandarma personelinin talebi karşılanmamış ve kınama cezası uygulanmaya devam etmiştir.
Başmüfettişin Özel Hayatına Saygı Hakkı: Anayasa Mahkemesi’nin Kararı
Bir başmüfettiş, önceki görevine atanmadığı gerekçesiyle özel hayatına saygı hakkının ihlal edildiğini ileri sürerek Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Yapılan başvuru sonucunda Anayasa Mahkemesi, başmüfettişin haklı olduğuna hükmetti ve kamu görevine iadesine karar verildi.
Bir emniyet mensubu, izinsiz bir şekilde il dışına çıkması nedeniyle disiplin cezası almıştı. Ancak, bu ceza tek bir işlemle 68 kez ayrı ayrı 1 günlük aylıktan kesme cezasına dönüştürülmüştü. Mahkeme, bu işlem için açılan davada, her bir işlem için ayrı bir dava açılması gerektiğini belirtti. Ancak Anayasa Mahkemesi, bu kararın adil yargılanma hakkını ihlal ettiğine hükmetti.
Bu karar, adil yargılanma hakkının sadece yargılama sürecinde değil, uygulanan cezalarda da dikkate alınması gerektiğini vurgulamaktadır. İşlemlerin ayrı ayrı ele alınması, her bir işlem için ayrı bir ceza belirlenmesi, adil yargılanma hakkının korunması konusunu barındırmaktadır. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı, benzer durumlarda yaşanabilecek haksız uygulamaların önüne geçebileceği gibi, hukukun üstünlüğünü de kanıtlamaktadır.
İlgili Haberler
Marco Asensio Fenerbahçe haberlerine cevap verdi! Benim neden haberim yok
Ülkelerdeki ve Eyaletlerdeki Garip Yasalar
Bolu Tüneli açık mı? Bolu Tüneli ne zaman açılacak?
Şimdide İstanbul! İstanbul sahilinde iki kişi ilişkiye girdi! Sansürsüz hali tepki çekti
Cihat Tamer’in oğlu Atilla Tamer vefat etti!
Yusuf Tekin açıkladı! Okullar ertelenecek mi, Ara tatil kaldırılacak mı?