6 Şubat günü üst üste yaşanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem tam 11 ilde yıkıma neden oldu. Yıkımın en fazla olduğu illerin başında ise Hatay geliyor. Hataylılar yaralarını sarmak ve yeniden hayata dönmek için ellerinden geleni yapıyor. Hatay esnafı da hem şehri terk etmek zorunda kalan hem de hala Hatay’da kalan hemşehrilerine umut olabilmek için sokaklara tezgah kurarak satışa başladı.
Türkiye yüzyılın en büyük felaketlerinden birini yaşadı. 6 Şubat günü üst üste yaşanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde 2 deprem tam 11 ile yıkıma neden oldu. Yıkımın en fazla yaşandığı iller ise aynı zamanda depremlerin merkez üssü olan Kahramanmaraş ve Hatay illeri oldu.
Depremlerin ardından derhal başlayan yardım seferberlikleri ve enkaz kaldırma çalışmalarıyla birlikte yıkım yaşanan illerde yaşayan vatandaşlara her türlü destek verilse de bazı vatandaşlarımız memleketlerini terk ederek başka illere göç etmek zorunda kaldı. Kimi vatandaşlarımız yaşadıkları deprem korkusunu atlatamazken, kimileri ise artık barınacak bir yerleri kalmadığı için yaşadığı şehirlerden ayrılmak zorunda kaldı.
Depremzede vatandaşlarımızın bazıları memleketlerini hiç terk etmedi veya kısa süre içinde geri döndü. Ne deprem korkusu ne de enkaza dönen şehirler kimi vatandaşlarımızın doğup büyüdüğü şehirlerden koparamadı. Hatay’da kalan ve hala yaşamını Hatay’da sürdürmeye devam eden vatandaşlar da artık hayatın normale dönmesi için ellerinden geleni yapıyor.
Hatay esnafı da hem Hatay’da kalan vatandaşlara moral vermek hem de şehirlerinden kopan vatandaşlarımıza geri dönüş için umut vermek adına işlerinin başına döndü. Her ne kadar dükkanları yıkılsa da bu durum Hatay esnafının umudunu ve azmini kıramadı. Hatay’da esnaflık yapan vatandaşlar, sokaklara tezgahlar kurarak işlerinin başına geri döndü.
Depremden önce Hatay’da tam 12 farklı noktada şubesi bulunan ve şehrin en büyük tatlı imalatçılarından biri olan esnafımız, gazetecilere verdiği röportajla Hataylı vatandaşlara umut oldu. Dükkanlarının bazılarının yıkıldığını, yıkılmayanların ise kullanılamaz hale geldiğini söyleyen tatlıcı esnaf, tüm dükkanlarını kaybetse de konteynerde yeniden imalata başladığını ifade etti. Konteynerde ürettikleri tatlıları sokak tezgahlarında satmaya başladıklarını söyleyen esnafımız, hayata tutunacaklarını ve Hatay’ı yeniden ayağa kaldıracaklarını ifade etti.
Sokak tezgahı kurarak kebap yapıp satmaya başlayan bir esnaf ise tezgahına oldukça manidar bir isim koydu. Sokakta kebap sattığı tezgahına “Gitmedik ki dönelim.” yazan esnafımız, çok kısa bir süreliğine Antalya’ya gitmek zorunda kaldıklarını ancak memleketlerini asla terk etmeyi düşünmediklerini dile getirdi. Hatay’ın medeniyetler şehri olduğunu söyleyen esnaf, şehrin yeniden turist çeken bir cazibe merkezi haline geleceğini söyledi.
İlgili Haberler
Marco Asensio Fenerbahçe haberlerine cevap verdi! Benim neden haberim yok
Ülkelerdeki ve Eyaletlerdeki Garip Yasalar
Bolu Tüneli açık mı? Bolu Tüneli ne zaman açılacak?
Şimdide İstanbul! İstanbul sahilinde iki kişi ilişkiye girdi! Sansürsüz hali tepki çekti
Cihat Tamer’in oğlu Atilla Tamer vefat etti!
Yusuf Tekin açıkladı! Okullar ertelenecek mi, Ara tatil kaldırılacak mı?