Bu konuyla ilişkili Yargıtay günde 11 saati, gece mesaisinde ise 7,5 saati aşan özel sektör çalışanlarının haftalık 45 saat fazla çalışma süresini doldurmasa dahi fazla çalışmış gibi hükmedileceği yönünde hükmetti.
Çalışma müfettişlerinden 11 saati aşan çalışmalar fazla mesaiye dahil edilir raporu
Çalışma Bölge Müdürlüğü’nün kapısı çalan işten çıkarılmış işçilerinin isteği doğrultusunda çalışma müfettişleri inceleme yapmıştı. İnceleme sonunda müfettişler rapor hazırladı. Raporda ise konuyla ilişkin açıklama günde 11 saatten fazla çalışma süresinin fazla mesai olarak nitelendirilmesi gerektiği yönünde oldu.
Davalı tarafın itirazı gecikmedi
Raporun ardından şirketin avukatları, raporun iptali istemiyle mahkeme yoluna başvurdu. Santral bölümünde çalışan işçilerin 12,5 saat çalıştığını tespit eden raporun hatalı olduğunu, söz konusu işçilerin 2 saat ara dinlenmesi, 1,5 saat yemek molası ve yarım saat 2 farklı molanın hesaba dahil edilmediği iddiasında bulundu. Tarafın avukatı, müfettişler tarafından düzenlenen raporun hatalı olduğunu ve iptalini talep etti.
Davacı taraf ise raporun iptalinin mümkün olamayacağını savunarak davanın reddedilmesini istedi. Mahkeme tarafından davalı taraf haklı görülerek raporun iptaline hükmetti. Karar bölge adliye mahkemesine taşındı. BAM, itirazı reddetti. Karar temyiz edilince ise Yargıtay 9. Hukuk Dairesi emsal niteliği taşıyacak bir karara imza attı.
Bu emsal kararla birlikte, günde 11 saati aşan çalışmada bulunan bütün işçiler, haftalık saati aşmasa dahi fazla mesai ücreti alacak. Gece mesaisi için ise bu sınır 8,5 saat olarak belirlendi.
İlgili Haberler
Marco Asensio Fenerbahçe haberlerine cevap verdi! Benim neden haberim yok
Ülkelerdeki ve Eyaletlerdeki Garip Yasalar
Bolu Tüneli açık mı? Bolu Tüneli ne zaman açılacak?
Şimdide İstanbul! İstanbul sahilinde iki kişi ilişkiye girdi! Sansürsüz hali tepki çekti
Cihat Tamer’in oğlu Atilla Tamer vefat etti!
Yusuf Tekin açıkladı! Okullar ertelenecek mi, Ara tatil kaldırılacak mı?