SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kamu Alımı

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa » Gündem » Asgari Ücretli Çalışanların Saatlik Mesai Hesaplaması: İşte Detaylar!

Asgari Ücretli Çalışanların Saatlik Mesai Hesaplaması: İşte Detaylar!

Asgari Ücretli İşçiler İçin Saatlik Ücretin Hesaplanması: İş Kanunu ve Örnekler

Yayınlanma:
ABONE OL

Asgari ücretli bir işçinin saatlik ücretini hesaplamak için toplam maaşının 225’e bölünmesi gerektiği bilinir. Bu rakam, İş Kanunu’nda belirlenen haftalık en fazla çalışma süresi olan 45’in İş Kanunu’nun öngördüğü 6 iş gününe bölünmesi sonucunda günlük 7,5 saat elde edilmesi ve bu sürenin 30 günle çarpılmasıyla ortaya çıkar.

Yukarıdaki 225 rakamı, işyerinde özel bir günlük çalışma süresi belirlenmemişse geçerlidir. Örneğin, işyerinde günlük çalışma süresi 8 saatse, saatlik ücretin hesaplanması için 225 değil 240’a bölünmesi gerekmektedir. Bu konuda aşağıdaki kararlar da aynı yönde bilgi vermektedir:

“… Davacının çalışma saatine ilişkin bir iddiasının olmadığı ve dosya içeriğinde buna dair bir düzenlemenin bulunmadığı göz önüne alındığında, davacının ücreti günlük 7,5 saat, aylık 225 saat üzerinden hesaplanması gerektiği halde aylık 240 saat üzerinden hesaplanmış olması hatalıdır ve bozmayı gerektirmektedir…” (9. Hukuk, 2018/12210 K.).

İLGİLİ HABER Marco Asensio Fenerbahçe haberlerine cevap verdi! Benim neden haberim yok
Asgari Ücretli İşçiler İçin Saatlik Ücretin Hesaplanması: İş Kanunu ve Örnekler

“… İşveren tarafından sunulan mesai kayıtlarında günlük mesai süresinin 8 saat olarak belirtilmesine rağmen, hesaplamada saat ücretinin aylık 240 saat yerine 225 saat ile çarpılması ve hesaplamaların brüt ücret üzerinden değil net ücret üzerinden yapılması hatalıdır ve bozmayı gerektirmektedir…” (9. Hukuk, 2017/1621 K.).

2023 Yılında Asgari Ücret: Brüt ve Net Tutarlar İle AGİ Durumu

Asgari ücret, 2023 yılı Ocak itibariyle brüt 10.008,00 TL ve net 8.506,80 TL olarak açıklanmıştır. Ancak belirtilen bu net tutar, asgari geçim indirimi (AGİ) dahil olarak verilmiştir.

Öte yandan, AGİ, Yargıtay içtihatlarında da belirtildiği gibi bir tür ücret değildir. AGİ, devletin alması gereken verginin bir kısmından vazgeçmesi anlamına gelir. Dolayısıyla, işçinin aylık maaşını hesaplarken AGİ miktarı düşülmesi gerekmektedir.

Önceden asgari ücretin içerisinde AGİ yer alırken, 2022 yılında AGİ kaldırılmıştır. Çünkü artık işçiden gelir vergisi ve damga vergisi kesilmemektedir. Bu durumda, yukarıda bahsedilen Yargıtay kararlarının da anlamı ortadan kalkmıştır.

Buna göre, asgari ücretli bir çalışanın net saatlik ücreti ise 8.506,80 TL/225 = 37,81 TL’dir.

İlgili Haberler